Een lekkend dak kan voor veel problemen zorgen. Van eenvoudige tocht en vochtproblemen, schimmel door een lekkage wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, tot schade aan de constructie van het gebouw. Daarom is het belangrijk om snel te handelen als u merkt dat uw dak begint te lekken. Maar wat moet u precies doen als u een daklekkage heeft? Hieronder geven wij u advies om deze vraag te beantwoorden.

Hoe kunt u een daklekkage herkennen?

Wilt u een daklekkage opsporen en voorkomen? Dan zijn er een aantal essentiële stappen die u vandaag kunt nemen. Ten eerste is het belangrijk om uw dak van bovenaf visueel te inspecteren op beschadigingen, verkleuringen, schimmel, mossen, scheuren of gaten. Nu begrijpen we dat dit onveilig kan zijn, veiligheid staat tenslotte boven alles tijdens een visuele inspectie. Neem dan even contact met ons op, dan helpen we u graag met het inspecteren van het dak. 

U kunt ook de binnenkant inspecteren; als u beschadigingen aan het plafond of de wanden opmerkt, of erge vochtplekken met kleurverschillen ziet, kan dit ook een teken zijn van daklekkage. Daarnaast is regelmatig onderhoud aan uw dak cruciaal om problemen tijdig te signaleren en te verhelpen, waardoor uw dak langer meegaat.

Waarom moet u snel handelen bij een daklekkage?

Onderschat dat kleine vlekje niet! Wat begint met een kleine vochtplek kan al snel uitgroeien tot een groot probleem. U kunt het zo zien; een daklekkage die niet wordt verholpen, groeit als een domino effect. De problemen en de kosten worden alleen maar groter. Verschillende gevolgen van een daklekkage zijn bijvoorbeeld: schimmel en vochtproblemen.

Als er vocht in uw gebouw komt door een lekkend dak, kan er schimmel ontstaan. Dit kan dan weer leiden tot gezondheidsproblemen, zoals allergieën en luchtwegproblemen. Bovendien kunnen vochtplekken en schimmelvorming onaangename geuren veroorzaken. Niet ideaal voor uw leefcomfort dus!

Ook kan er schade aan het interieur ontstaan; water dat via het dak binnenkomt, kan al op vrij korte termijn het interieur aantasten. Hierbij zijn vooral uw plafonds, muren, vloeren en meubels de dupe. 

Mocht het probleem zich vergroten dan heeft u risico op schade aan de constructie: Wanneer een dak lekt, kan er water in de structuur van het gebouw terechtkomen. Hierdoor kan hout gaan rotten en kan er schade aan de constructie ontstaan. Dit kan gevaarlijk zijn en de veiligheid van het gebouw in gevaar brengen. 

Een lekkend dak kan ook leiden tot verlies van energie. Warmte kan namelijk gemakkelijk ontsnappen door openingen in het dak, waardoor de energierekening hoger uitvalt. Buiten deze hogere energiekosten lopen reparatiekosten alleen maar op als er niet snel wordt ingegrepen, dit kan in het uiterste geval ook leiden tot verlies van waarde in uw pand.

Het is daarom belangrijk om een lekkend dak snel te laten repareren om verdere schade te voorkomen en de veiligheid van het gebouw en de bewoners te waarborgen.

Hoe lost Hessels & van Bruggen dit probleem voor u op?

Een daklekkage komt vaak onverwacht en kan voor veel overlast zorgen. Bij Hessels & Van Bruggen schieten wij u direct te hulp. Met onze 24-uurs service staan onze specialisten altijd binnen 24 uur bij u op de stoep. Onze eerste stap is om direct de lekkage op te sporen en precies te lokaliseren. 

Bij Hessels & Van Bruggen voeren we eerst een grondige inspectie en dakopname uit, waarbij we insnijdingen maken om het materiaal van uw dak te achterhalen. Vervolgens voeren wij indien nodig onderhoud uit, waarbij we het dak reinigen en kleine reparaties uitvoeren. Zo bent u verzekerd van een goed onderhouden dak en weet u precies wat wij hebben gedaan. Het is uiteindelijk goedkoper om een goed onderhouden dak te hebben dan het dak te vervangen… Maar in sommige gevallen, wanneer een lekkage te veel schade heeft veroorzaakt, aan de constructie bijvoorbeeld, is een dakrenovatie nodig. 

Op basis van de informatie verkregen tijdens de inspectie stellen wij een rapportage en offerte op. Heeft u specifieke wensen voor uw dakrenovatie, zoals betere isolatie of lichtkoepels? Dan nemen wij deze uiteraard mee in ons aanbod.

Wij zeggen altijd; voorkomen is beter dan genezen. Daarom bieden wij naast reparaties ook preventief onderhoud aan. Regelmatig onderhoud is namelijk van groot belang voor de levensduur van uw dak. Door periodieke dakinspecties uit te laten voeren, kunnen mogelijke problemen tijdig worden opgespoord en verholpen. Dit draagt direct bij aan de levensduur van uw dak en voorkomt onverwachte kosten.

Laat Hessels & Van Bruggen u helpen

Of u nu een daklekkage heeft of uw dak preventief wilt laten onderhouden, Hessels & Van Bruggen staat voor u klaar. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring en zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en materialen op het gebied van dakbedekking. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. Wij helpen u graag om uw wooncomfort en ecologische voetafdruk te optimaliseren. Dat is fijn voor u en uw portemonnee.