Dakbedekking moet aan vele eisen voldoen. Zonder goede bedekking is een dak zo goed als nutteloos. Warmte, regen en extreme weersomstandigheden: het dak van uw woning moet tegen alles bestand zijn. De vraag is dan ook welk materiaal hier het beste voor is. 

Binnen de wereld van dakbedekking is er één term waar niemand omheen kan. Dat is EPDM dakbedekking. Het wordt gezien als een van de beste en meest gebruikte materialen voor platte daken. Bij Hessels & Van Bruggen zijn we uiteraard bekend met dit materiaal. 

Van onze klanten verwachten we niet dat ze over alle nodige kennis beschikken om een dak te bedekken. Daar zijn wij immers voor. Toch willen we mensen af en toe wat kennis en informatie meegeven. EPDM is namelijk materiaal dat door particulieren en bedrijven prima zelf kan worden aangebracht. Wat EPDM precies is, vertellen we u in deze blog!

Wat is EPDM 

Zoals de term al doet vermoeden, is EPDM een afkorting. Het staat voor Ethyleen, Propyleen, Dien en Monomeer. Dit zijn de materialen en stoffen waaruit deze dakbedekking bestaat. 

Rubberfolie

EPDM wordt vooral gebruikt op platte daken. Het is een synthetische rubberfolie met een sterke mate van bescherming. Voor de handige klusjesman is het materiaal makkelijk om aan te leggen. Een dak bedekken klinkt als een lastige klus, maar met EPDM is dit vrij eenvoudig.

Temperatuurveranderingen

Oorspronkelijk komt EPDM uit het Midden-Oosten. In de jaren 50 waren dakdekkers op zoek naar materiaal dat tegen extreme temperatuurveranderingen was bestand. In het Midden-Oosten is het overdag heet, en ‘s nachts koud. EPDM voldeed perfect aan de eisen. Sinds 1965 wordt EPDM ook geproduceerd in Nederland. 

Dikte

Net als bij een goede autoband, geldt bij EPDM: hoe dikker, hoe beter. Het gaat hier om millimeterwerk, maar een dikke laag rubber is bestand tegen alle weersomstandigheden. Regen of extreme hitte: EPDM is de beste keuze voor een plat dak.

dakdekker in Naarden

De voordelen van EPDM 

Lange levensduur 

Het materiaal van EPDM zorgt ervoor dat het tientallen jaren meegaat. De verwachte levensduur is minimaal 40 jaar. Eenmaal aangelegd, is er geen omkijken meer naar. Veel oude woningen zijn met bitumen aangelegd en moet vaak binnen tien tot twintig jaar worden vervangen. EPDM gaat een stuk langer mee. 

Gebruiksvriendelijk

Zoals we al zeiden, is EPDM vrij makkelijk om zelf aan te leggen. U hoeft hier niet eens heel handig voor te zijn. Het is een kwestie van uitrollen. En in vergelijking met ander materiaal, heeft EPDM een ander groot voordeel. Het hoeft niet gebrand te worden. Dat scheelt weer met de brandveiligheid!

Geen onderhoud vereist 

Eenmaal aangelegd, heeft u geen omkijken meer naar de EPDM dakbedekking. Het materiaal is dus van rubber. Dit houdt in dat mos en alg geen schijn van kans maken. Die groeien namelijk niet op rubberfolie. Zodra het is uitgerold, bent u klaar met de klus. Wel zo fijn! 

Extreme temperatuurveranderingen

Het houdt regen tegen en wordt niet aangetast door de hitte. Precies wat goede dakbedekking hoort te doen. Dit is natuurlijk ook waar rubber om bekend staat. Het is bestand tegen van alles. Net als een goede autoband, die prima blijft functioneren op een natte of bloedhete weg. 

dakdekker in Doorn

De nadelen van EPDM 

Eigenlijk zijn er dus alleen maar voordelen van EPDM. Betekent dit dat er geen nadelen bestaan? Niet helemaal, want elk voordeel heeft en nadeel. En ook al zijn we ervan overtuigd dat deze nadelen minimaal zijn, we benoemen ze toch voor u. 

Chloor

EPDM dakbedekking kan niet goed tegen chloor. De kans is groot dat u dit ook niet nodig heeft op uw dak. Mocht u een zwembad hebben, dan is de kans groot dat deze gewoon in uw tuin staat. Het dak is hier niet echt de beste plek voor. 

Prijs

Voor kwaliteit betaalt u vrijwel altijd meer geld. Dat is bij EPDM ook zo. In vergelijking met bitumen, betaalt u iets meer voor EPDM. Maar goed, het gaat minstens twee keer zo lang mee. En er is geen omkijken naar, precies wat u wilt. 

Geur

Heeft u ooit iemand horen zeggen dat rubber lekker ruikt? Wij ook niet. Gelukkig is dit ook niet het belangrijkste kenmerk van dakbedekking. Stevigheid, stabiliteit en isolatie. Dat is wat dakbedekking hoort te doen. De geur moeten we dan maar voor lief nemen. 

Toch liever hulp nodig? 

In principe kunt u EPDM zelf aanleggen. Mocht u dit liever door een professionele partij laten doen, dan bent u bij Hessels & Van Bruggen aan het juiste adres. Wij zijn de ervaren dakdekkers, dus we helpen u te allen tijde! 

Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we u verder kunnen helpen.