Dakisolatie plat dak

Dakisolatie komt in verschillende vormen en maten. Structuren en vormen van daken verschillen en hierdoor zijn er verschillende soorten dakisolatie. Of een dak bijvoorbeeld schuin afloopt of kaarsrecht is, heeft betrekking op het type isolatie dat door dakdekkers wordt gebruikt. 

Uiteraard hoeven de meeste mensen niet tot in detail te weten hoe een dak geïsoleerd moet worden. Daar bestaan immers ervaren vakmensen voor. Toch is het handig om te weten op wat voor manier we uw dak isoleren. Nadat uw auto bij de garage is gerepareerd, is het ook altijd fijn om te weten wat er precies is gedaan onder de motorkap. Zo is het bij het dak van uw woning net zo. 

Bij een platte daken zijn er twee verschillende manieren om te isoleren. Er wordt binnen de daktechniek gesproken van een warm dak en een koud dak. Wat de verschillen zijn, leggen we in deze blog uit.

Warm dak (isoleren aan de buitenzijde)

Binnen de daktechniek en platte daken is een warm dak de meest voorkomende constructie. Op het moment dat dakdekkers spreken van een warm dak, dan wordt er in feite bedoeld dat de dakisolatie op uw platte dak aan de buitenkant wordt aangebracht. 

Dit betekent dat er op het dak een dampscherm wordt geplaatst, die vervolgens wordt bedekt met isolatiemateriaal. Bovenop het isolatiemateriaal komt vervolgens de “echte” dakbedekking. Dit kunnen drie soorten materiaal zijn: bitumen, EPDM, of PVC. Het materiaal wordt of met lijm bevestigd op de isolatie, of door middel van branding. 

Er wordt van een “warm” dak gesproken, omdat de dakisolatie op uw platte dak ervoor zorgt dat het dak warm blijft. De naam is dus afkomstig van de techniek die hier gebruikt wordt. 

De keuze voor een warm dak hangt af van het materiaal waarmee uw woning is gebouwd. Een warm dak zorgt ervoor dat vocht buiten blijft en dat de temperatuur van uw dak stabiel is. Indien uw woning deels met hout is gebouwd, dan is het logisch om voor een warm dak te kiezen. Nattigheid en vocht kan voor houtrot zorgen, dit wil u te allen tijde voorkomen. 

Koud dak (isoleren aan de binnenzijde)

Bij een koud dak wordt het isolatiemateriaal niet aan de buitenkant, maar aan de binnenzijde van de dakconstructie geplaatst. Dit houdt in dat de isolatie onder het dakbeschot zit. Bij platte daken wordt de draagconstructie van het dak dus niet mee geïsoleerd. 

Een koude constructie scheelt meestal in de kosten, maar dit heeft wel een reden. De dakconstructie is niet volledig geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt aan de binnenkant geplaatst, dus buiten de dakconstructie. Een dak is hierdoor maar deels geïsoleerd. 

Een koude constructie komt bij platte daken en de daktechniek in het algemeen steeds minder voor. Bij een koud dak is de woning is niet volledig geïsoleerd, dit betekent dat bij temperatuur dalingen- of stijgingen het materiaal van de woning kan worden aangetast. Vocht kan er voor zorgen dat de dakconstructie wordt aangetast, de schade en kosten kunnen in zo’n geval flink oplopen. 

Alleen als bij platte daken een warm dak-constructie niet mogelijk is, dan kunnen mensen ervoor kiezen om een koude constructie te nemen. De woning is dan in ieder geval wat geïsoleerd, hoewel de voorkeur altijd uitgaat naar een warm dak. 

Welke manier is het beste voor u?

In de meeste gevallen is het dus aan te raden om bij een plat dak voor een warme constructie te kiezen. Door uw dak vanaf de buitenkant te isoleren, bent u er zeker van dat uw woning op de beste manier beschermd is. 

Mocht het nou niet mogelijk zijn om uw dak aan de buitenkant te isoleren, dan gaan onze vakmensen op zoek naar andere mogelijkheden. Wat voor dak u ook heeft, aan de hand van een dakinspectie kunnen wij u van het beste advies voorzien. 

Wilt u weten wat de kosten zijn?

Aan de hand van een dakinspectie ter plekke kunnen onze dakdekkers inschatten wat de verwachte kosten zijn van uw nieuwe dakbedekking. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen, zodat we een afspraak kunnen inplannen. 

Nadat we de inspectie hebben uitgevoerd, zult u binnen twee weken een offerte ontvangen met de kosten en de mogelijkheden.

Werkgebied van Hessels & van Bruggen

Door de centrale ligging van Hessels & van Bruggen kunnen we snel bij u langs komen. Zo werken we onder anderen in: Amersfoort, Almere, Baarn, Barneveld, Ede, Hilversum, Leusden, Nijkerk, Soest, Soesterberg, Utrecht en Veenendaal.
Dit zorgt ervoor dat we bij spoed binnen 24 bij u langs kunnen komen voor een spoedreparatie. Woont u in de buurt, maar staat uw woonplaats hier niet tussen? Ook dan kunt u contact opnemen.