Plat dak isoleren buitenzijde

Waarom je dak isoleren van buitenaf?

Er is een belangrijke reden waarom je een bestaand plat dak zou willen isoleren langs de buitenkant. Een dak maakt namelijk veel temperatuurschommelingen mee, wat lang niet altijd even goed is voor je dak. Tijdens deze temperatuurschommelingen zet het dak namelijk een klein beetje uit en krimpt vervolgens weer. Dit is een zeer kleine verandering, maar als dit elke dag weer gebeurt kan dit de kwaliteit van je dak sterk verminderen. Om ervoor te zorgen dat je dit probleem niet meer hebt, kan je je dak isoleren van buitenaf. Dan heeft je dak zelf een vrijwel constante temperatuur. Dus naast dat het natuurlijk veel geld bespaart op je energierekening, beschermt het ook nog eens je dak. 

Plat dak isoleren buitenzijde: Zelf doen of laten doen?

Het isoleren van de buitenzijde (ook wel een warm dak isolatie) is lastiger dan de binnenkant. Je moet namelijk rekening houden met de goten en andere ‘obstakels’ bij je dak. Vandaar dat het handig kan zijn om hiervoor een vakman in te schakelen. Wel is dit ondanks de moeilijkheid van het plaatsen bouwtechnisch de veiligste optie.

Als de bestaande dakbedekking nog in redelijke staat is, dan kan die blijven zitten. Die vormt dan gelijk een mooie damp remmende laag om vochtproblemen te voorkomen. Als die in slechte staat bevindt moet die worden verwijderd. In dit geval wordt er een nieuwe damp remmende laag aangebracht om vochtproblemen tegen te gaan in de vorm van bijvoorbeeld een laag folie of een (goedkope) bitumen bedekking. Over het isolatiemateriaal wordt een nieuwe dakbedekking aangebracht. 

Welke vormen zijn er? 

Als je je platte dak wilt isoleren aan de buitenzijde zijn er twee opties. We hebben het al gehad over warm dak isolatie, maar een omgekeerd dak is ook een optie. Als de huidige dakbedekking nog in goede staat is, kan die namelijk blijven liggen. In dit geval wordt de isolatielaag bovenop de huidige dakbedekking geplaats. Hier bovenop komt dan vaak een laag grind of een andere ballast laag. Warm dak isolatie is in veel gevallen duurder dan deze techniek. De isolatiewaarde gaat hierdoor echter wel door omlaag. 

Wat is voordeliger? Plat dak isoleren buitenzijde of binnenzijde?

Zonder alles mee te rekenen, lijkt je dak isoleren vanaf de binnenkant goedkoper en daar heb je compleet gelijk in. Goedkoper is in dit geval alleen niet voordeliger. Doordat het dak nog steeds wordt blootgesteld aan de temperatuurverschillen zal de kwaliteit van je dak veel sneller dalen. Naast dat dit extra onderhoudskosten met zich mee neemt, is het ook mogelijk dat de waarde van je huis hierdoor ook gaat dalen. 

Ook zal de isolatie zelf worden blootgesteld aan de condensatie en damp van binnen het huis. Als het isolatiemateriaal hierdoor te vochtig wordt, verliest het zijn isolatiewaarde. Dan kan er naast de temperatuurverschillen ook schade ontstaan door vochtproblemen in de dakconstructie. 

Voordelen plat dak isoleren buitenzijde

  • Bouwtechnisch de veiligste optie
  • Voorkomt vocht problemen
  • Voorkomt hoge temperatuurverschillen
  • Een betere isolerende werking

Plat dak na isoleren of nieuwbouw?

Nieuwbouw huizen worden altijd al voorzien van isolatie, waardoor ze aan alle isolatie-normen voldoen. Een bestaand plat dak isoleren langs buiten is in veel gevallen nog niet gedaan, terwijl dit wel veel geld scheelt. Naast dat het een grote impact heeft op je energierekening, laat het ook de waarde van je huis stijgen. Dat is dubbel zo voordelig!

Welke vorm van isolatie kan ik het beste nemen?

Voor elke woonsituatie heb je verschillende soorten isolatie nodig. De isolatiemogelijkheden waar je uit kan kiezen zijn: Spouwmuurisolatie, Bodemisolatie, Vloerisolatie en tot slot Dakisolatie. Een bestaand plat dak isoleren langs buiten biedt hierbij het hoogste rendement en zorgt over het algemeen voor een flinke waardestijging van uw woning. 

Als uw woning is gebouwd tussen 1920 en 1976 is spouwmuurisolatie ook mogelijk. Spouwmuurisolatie geeft net als dakisolatie een enorme boost aan uw energiebesparing. Deze vorm van isolatie is vaak aan te raden als u last heeft van tocht en koud aanvoelende muren. Wel zijn een hoop spouwmuren tegenwoordig al geïsoleerd. 

Bij bodemisolatie wordt uw kruipruimte geïsoleerd. Dit wordt gedaan doormiddel van een soort piepschuim korreltjes. Dit is een uitstekende vorm van isolatie als u een vochtige en koude kruipruimte hebt. Je kruipruimte moet hiervoor wel minimaal 50cm diep zijn of meer. 

Als u liever niet uw hele kruipruimte wilt isoleren kan je er ook voor kiezen om je vloer te isoleren. Deze vorm van isolatie is handig wanneer u last heeft van een koude vloer en optrekkend vocht vanuit de kruipruimte. 

Tot slot komen we weer aan op dakisolatie. Dakisolatie is in veel gevallen de meest energiebesparende optie, aangezien er veel warmte verloren gaat via het dak. Een plat dak isoleren van buitenaf is dan de meest logische optie (als dit mogelijk is). Deze vorm van isolatie beschermt naast je portemonnee ook de dakconstructie zelf. 

Plat dak isoleren aan de buitenzijde de beste optie voor jou?

Weet je zeker dat je dak isoleren aan de buitenzijde de beste optie is voor jou? Zoek je een dakisolatiebedrijf? In dat geval kan je contact met ons opnemen via de onderstaande knop. We sturen dan een dakdekkers expert langs om jouw dak op te meten. Alleen op deze manier kunnen we een duidelijke prijsindicatie geven. Dit is natuurlijk volledig vrijblijvend. 

Zo weet jij altijd waar je aan toe bent. Dat is wel zo fijn toch? De 1e stap is het bekijken van de situatie en bespreken we uw wensen. Vervolgens gaan we het dak opmeten en denken we na over de aanpak. Is er een reparatie nodig? Dan doen we dit meteen. De offerte ontvang je altijd binnen 2 weken.

Als we de offerte hebben opgestuurd bellen we altijd binnen 24 uur voor het maken van een afspraak. Zo is het overzichtelijk wat we wanneer gaan doen.

We helpen niet alleen particulieren, maar hebben ook gewerkt aan enkele bekende gebouwen. Zo hebben we onder andere McDonald’s Amersfoort en Dierenpark Amersfoort geholpen met onze maatoplossingen.

Wil je bespreken wat de opties zijn voor jouw dak? Vul dan het contactformulier in en ontvang een vrijblijvend adviesgesprek. 

Aan de slag dakdekkersbedrijf in regio amersfoort?

Wij hebben beschikbare vacatures!

Ben je een gedreven en leergierig persoon die graag buiten wilt werken? En zou je met een leuk team de mooiste daken willen maken? Dan zijn wij op zoek naar jou! Je gaat als leerling dakdekker mee met een leermeester/voorman, en jullie gaan samen op pad om diverse werkzaamheden uit te voeren. Bekijk onze vacatures

HVB Dakdekkers Amersfoort is een klein team van ervaren dakdekkers. We zijn dan ook een gecertificeerd leerbedrijf met geschoolde medewerkers. We leveren de beste dakisolatie van Amersfoort. Wilt u liever direct een offerte ontvangen? Dat kan via deze link.