Is uw dak toe aan onderhoud, reparatie of wilt u een dak laten leggen? Dan is oplichting of slechte kwaliteit het laatste wat u wilt. Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme stormen. Dit betekent dat er behoefte is aan betrouwbare dakdekkers zonder foute intenties. 

Hoe kunt u voorkomen dat u met een verkeerde dakdekker in aanraking komt? En hoe selecteert u een bedrijf dat betrouwbaar is? Dat leest u in deze blog.

Hoe u een betrouwbare dakdekker herkent 

Een betrouwbare dakdekker vinden is niet moeilijk. Er zijn een aantal zaken waar u in uw zoektocht naar een goed bedrijf op kunt letten. We hebben er een aantal voor u opgesomd. 

Bekijk de website en de ervaringen van het bedrijf

Een website is een visitekaartje van een onderneming. Natuurlijk zegt een website niet alles, maar er zijn wel een aantal kenmerken die een goed bedrijf heeft. Kijk bijvoorbeeld of het bedrijf medewerkers in dienst heeft, meestal is dit te vinden op de Over-pagina. 

En kijk ook wat voor reviews er op Google Maps staan. Vaak kunt u uit de reviews opmaken wat de ervaringen met het bedrijf zijn. 

Kijk of het een officieel leerbedrijf is

Van goede en jonge mensen moeten we het hebben in onze branche. Een goed dakdekkersbedrijf is meestal een leerbedrijf, zodat er jonge mensen kunnen worden opgeleid. Vaak staat dit op de website aangegeven. Kijk ook meteen of er vacatures openstaan, als dit het geval is dan is dat een goed teken!

Gediplomeerde dakdekkers

Officieel moeten dakdekkers gediplomeerd zijn om veilig te kunnen werken. Meestal staan op de website aangegeven dat een bedrijf over de juiste certificeringen beschikt. Zijn er gediplomeerde dakdekkers in dienst? Dan is de kans groot dat het een betrouwbaar bedrijf is. 

Officiële offertes 

Een bedrijf dat zijn zaakjes goed op orde heeft, werkt met officiële offertes. Netjes voorzien van een logo, transparante bedragen en een uitgebreide toelichting van de werkzaamheden. Krijgt u een offerte op een klein papiertje dat met de hand is geschreven, dan is dit reden voor alarmbellen. Een betrouwbaar bedrijf werkt namelijk met officiële papieren. 

Keurmerken en officiële instanties om op te letten

Gelukkig zijn er meer dan genoeg dakdekbedrijven die gekwalificeerd zijn en bekend staan om hun kwaliteit. Hier zijn verschillende keurmerken, certificaten en verenigingen die fungeren als een kwaliteitszekerheid. Belangrijke keurmerken binnen de markt staan hieronder beschreven:

 • Dakmerk: Een keurmerk speciaal voor dakdekkers
 • Dakmeester: Netwerk van gekwalificeerde dakdekkers die werken met hellende daken
 • Dumebo / DWS: Branchevereniging voor dakdekkers die de kwaliteit van metalen daken waarborgt 
 • DNDB: Landelijke vereniging voor dakdekkers die de kwaliteit en betrouwbaarheid van dakdekkers en schoorsteenvegers bevordert en bewaakt
 • KOMO: KOMO is een keurmerk dat het gebruik van kwalitatief goede materialen waarborgt
 • NDA: De Nederlandse Dakdekkers Associatie is een vereniging waar dakdekkers met een DAKMERK keurmerk zijn aangesloten
 • Vebidak: Vebidak is een dakdekkerorganisatie die de kwaliteit waarborgt van dakdekkersbedrijven – g
 • VCA: De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist voor Aannemers is een gecertificeerde checklist voor o.a. dakdekkers 

Hier dient u op te letten bij het vinden van een betrouwbare dakdekker 

Helaas komt oplichting op het gebied van dakdekkers steeds vaker voor. Vooral bij spoedgevallen ziet de politie een piek in het aantal oplichters-praktijken. Gelukkig zijn er genoeg zaken waar u op kunt letten. 

Hoe herkent u een slechte dakdekker?

BNNVARA heeft samen met Cees Woortman, directeur van de brancheorganisatie Vebidak, een mooi artikel gewijd aan het probleem van oplichtende dakdekkers. Zo moet u letten op de bereidheid van een dakdekker om een bepaalde klus te doen. 

Stel, er zijn een paar dakpannen van uw dak afgewaaid. U bent woonachtig in Amersfoort en een dakdekkersbedrijf uit Leeuwarden is bereid om voor een kleine klus helemaal uw kant op te komen. Dan geeft dat aan dat er iets niet helemaal klopt. Een lange reisafstand weegt meestal niet op tegen een kleine klus. Daarom werken veel dakdekkers en vergelijkbare bedrijven binnen een bepaald werkgebied. 

Een andere indicatie is dat een dakdekker nooit zomaar aan uw deur verschijnt zonder een afspraak. Zo zegt Woortman: “Als deze voorbijkomende dakdekker beweert dat hij wel tijd over heeft om uw ‘beschadigde’ dak te repareren, dan zal deze mogelijk andere bedoelingen in het spel hebben.” Hier nog een aantal alarmbellen waar u op moet letten:

:

 • Een bedrijf zal over het algemeen nooit voorschotten vragen voor materiaal
 • Ga nooit in zee met een dakdekker die u rechtstreeks aan de deur benadert
 • Kies niet zomaar voor een bedrijf dat twintig diensten aanbiedt. Er is een groot kwaliteitsverschil tussen een handige klusjesman en een erkend dakdekkersbedrijf
 • Ter plaatse meteen betalen is vaak een slecht teken. Een officieel bedrijf zal dit meestal niet doen, tenzij het in de vorm van een factuur is die van tevoren wordt opgestuurd

Het kan voorkomen dat een bedrijf net op de markt is en nog weinig klantreviews heeft. Bekijk wel altijd of er referenties zijn en wat de kwaliteit hiervan is.  Het is niet heel realistisch dat een bedrijf een gemiddelde heeft van 4.5 sterren die allemaal binnen een paar weken zijn geplaatst.  

Verdere tips voor het vinden van een betrouwbare dakdekker:

 • Controleer de achtergrond, ervaringen en referenties van een bedrijf 
 • Zoek voor kleine klussen een dakdekker uit uw directe omgeving
 • Vraag altijd een digitale offerte aan 
 • Vergelijk de werkzaamheden, de prijzen en specificaties  met de websites van een aantal andere dakdekkersbedrijven
 • Vraag of het dakdekkersbedrijf gediplomeerd personeel heeft
 • Bekijk of het dakdekkersbedrijf een leerbedrijf is

Laat Hessels & van Bruggen u helpen

We begrijpen dat dit vooronderzoek veel tijd en moeite met zich meebrengt. Vooral in tijden van spoed zit u niet te wachten op lange wachttijden, u wilt tenslotte dat uw dak gerepareerd wordt. Neem dus gerust contact met ons op als we u kunnen helpen. 

Wij hebben een team van ervaren gekwalificeerde dakdekkers en staan bekend als gecertificeerde leerschool voor nieuwe dakdekkers. Onze collega’s staan elke dag voor u klaar. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.