Groene daken, daktuinen en sedumdaken kennen een hoop voordelen voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Maar wat zijn deze voordelen nou eigenlijk precies en waarom heb ik er wat aan? Wilt u misschien een groen dak aanleggen? Dan kunt u de volgende voordelen verwachten.

1. Groene daken verbeteren uw isolatie

Groene daken verhogen de isolatiewaarde van het dak. In de winter houdt het de warmte dus binnen en in de zomer houdt de groene dakbedekking de warmte buiten. De planten absorberen 50% van het zonlicht en 30% wordt gereflecteerd. Zo wordt het woonklimaat een stuk comfortabeler. In de zomer zal de airco dus minder hard hoeven te werken, wat weer scheelt op de energierekening.

2. Verlengt levensduur dak

Veel dakbedekkingen worden aangetast door de zon, regen, wind en temperatuurwisselingen. Groene daken zorgen ervoor dat de dakbedekking onder de planten hier geen last meer van heeft, waardoor de levensduur veel langer zal zijn. In veel gevallen verdubbelt of verdrievoudigt een groen dak de levensduur van uw dakbedekking. De investering heeft u gemiddeld binnen 8 tot 21 jaar terugverdient.

3. Creëert waardevermeerdering pand

Doordat uw energiekosten worden verlaagd en de levensduur veel langer is wordt uw pand meer waard. Naast de duurzame uitstraling is het dus ook nog eens hartstikke goed voor uw portemonnee.

4. Groene daken verhogen rendement zonnepanelen

Groene daken verlagen de temperatuur van uw dak. Dankzij dit koelere klimaat zijn zonnepanelen in staat om een hoger rendement te behalen. Een groen dak met zonnepanelen is dan ook aan te raden, aangezien het dus uw energiekosten omlaag brengt en uw energieopbrengst omhoog.

 

groendak met zonnepanelen

5. Vermindert omgevingsgeluid

Voor degene die van rust houden is een groene dakbedekking de perfecte oplossing. Naast dat het isolerend werkt voor de warmte van uw pand, werkt het ook heel goed om te isoleren tegen omgevingsgeluid. Dus of u nou de buren wilt beschermen voor het drumstel van uw zoon of misschien wel andersom, het is een effectieve manier om meer omgevingsrust te creëren.

6. Zorgt voor een brandwerende laag

De planten op een groen dak absorberen veel vocht. Dit vocht in de planten zorgt ervoor dat uw dak een natuurlijke brandwerende laag heeft. Dit verhoogt dus de brandveiligheid van uw pand aanzienlijk.

brandwerende laag

7. Groene daken subsidie 2024

Groene daken kunnen in 2024 subsidie ontvangen voor de energiebesparende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat de hoge installatiekosten veel minder impact op uw portemonnee zullen hebben. Het bedrag en de aanvraag hiervan verschilt per gemeente. U kunt dit het beste navragen bij uw eigen gemeente? Woont u in gemeente Amersfoort? Klik dan op deze link voor meer informatie. In sommige gemeentes kan dit bedrag oplopen tot wel 30 euro per m2. 

 

Groene daken nadelen

Een groen dak kent ook enkele nadelen. Zo zullen de kosten om het aan te leggen een stuk hoger liggen dan bij een normaal dak. Bij een foutieve montage kan er lekkage ontstaan door wortelgroei. Doordat een daktuin aanleggen relatief complex is, is de kans op fouten ook nog eens veel groter. De inspectie vooraf moet dan ook zorgvuldig uitgevoerd worden, zeker omdat de dakconstructie ook het extra gewicht aan moeten kunnen. Het is daarom aan te raden om daktuinen alleen door professionals te laten plaatsen.

Wilt u kijken wat er mogelijk is voor uw dak? Klik dan op de onderstaande knop om een vrijblijvende offerte te ontvangen.