U heeft het vast wel eens opgemerkt. Veel platte daken hebben kiezels of grind op het dak liggen, maar niet allemaal. Hoe zit dit nou? Als het een bedoeling heeft, waarom ligt het dan niet op elk dak? Kortom, waarom ligt er grind op een plat dak? Hieronder vindt u de antwoorden. 

Dat weer, dat weer, dat Nederlandse weer!

De mate van slijtage van uw platte dak ligt aan de weersomstandigheden. Vooral de zon heeft hierbij veel invloed op de kwaliteit van uw dakbedekking. Wist u dat uw dak in de zomer een temperatuur van wel 80 graden kan hebben? Afhankelijk van het type dak dat u heeft, is het belangrijk om UV-stralen zo veel mogelijk te blokkeren. Hierdoor kunnen namelijk barsten en scheurtjes onstaan die weer kunnen doorgroeien tot lekkages. Erg vervelend dus! Deze UV-stralen kunt u gelukkig erg makkelijk blokkeren. U raadt het al, dit kant u doen doormiddel van kiezels en grind op uw platte dak. Daarnaast helpt dit ook om het dak wind- en stormvast op zijn plaats te houden. Ook dit hoort bij het Nederlandse weer.

Uv-bestendige EPDM

Wanneer uw dakbedekking UV-bestendig is, is grind op uw platte dak niet nodig. De UV-beschermende eigenschappen van de kleine steentjes heeft u dan niet meer nodig. Alleen waneer de dakbedekking los op het dak ligt, kan het handig zijn om de extra ballast te gebruiken. Dat gebeurt dan vaak wel in de vorm van grind en kiezels op uw platte dak.

Waarom grind op plat dak?

Het kan dus zo zijn dat we de EPDM-folie los op het dak monteren en alleen de randen van het dak afwerken. Dit heeft veelal te maken met de kostprijs. Hieronder leggen wij dat uit. EPDM-folie wordt in grote rollen geleverd. De meeste particuliere woningen hebben genoeg aan een rol. Wanneer we deze rol los monteren en dus alleen de randen afwerken, scheelt dit een hoop in de gewerkte manuren. Dit ziet u dan terug in de prijs. Als we de folie op deze manier hebben gemonteerd, is extra ballast nodig. Dit ziet u dan terug in de vorm van kiezels of grind.

Benieuwd of u grind op uw platte dak nodig hebt?

Bent u benieuwd wat voor u de beste optie zou zijn? Wanneer u ervoor kiest om het duurdere EPDM-folie aan te schaffen, raden wij u aan om het dan ook goed te laten monteren. Wanneer u dit niet doet, kan het eerder beschadigd raken. 

Wilt u liever advies op uw eigen uniek situatie? Neem dan vrijblijvend contact op via de onderstaande knop.