U heeft het vast wel eens opgemerkt. Veel platte daken hebben kiezels of grind op het dak liggen, maar niet allemaal. Hoe zit dit nou? Als het een bedoeling heeft, waarom ligt het dan niet op elk dak? Kortom, waarom ligt er grind op een plat dak? Hieronder vindt u de antwoorden. 

Let op: Hessels & Van Bruggen werkt niet op daken waar grind op ligt. Wel willen we u als lezer info geven over grid op platte daken, vandaar deze uitleg. .

De mate van slijtage van uw platte dak ligt aan de weersomstandigheden. Vooral de zon heeft hierbij veel invloed op de kwaliteit van uw dakbedekking. Wist je dat uw dak in de zomer een temperatuur van wel 80 graden kan hebben? Afhankelijk van het type dak dat u heeft, is het belangrijk om UV-stralen zo veel mogelijk te blokkeren. Hierdoor kunnen namelijk barsten en scheurtjes onstaan die weer kunnen doorgroeien tot lekkages. Deze UV-stralen kunt u gelukkig erg makkelijk blokkeren.

Uv-bestendige EPDM

Wanneer uw dakbedekking UV-bestendig is, is grind op uw platte dak niet nodig. De UV-beschermende eigenschappen van de kleine steentjes heeft u dan niet meer nodig. Alleen waneer de dakbedekking los op het dak ligt, kan het handig zijn om de extra ballast te gebruiken. Dat gebeurt dan vaak wel in de vorm van grind en kiezels op uw platte dak.

Waarom grind op plat dak?

Het kan dus zo zijn dat we de EPDM-folie los op het dak monteren en alleen de randen van het dak afwerken. Dit heeft veelal te maken met de kostprijs. Hieronder leggen wij dat uit. EPDM-folie wordt in grote rollen geleverd. De meeste particuliere woningen hebben genoeg aan een rol. Wanneer we deze rol los monteren en dus alleen de randen afwerken, scheelt dit een hoop in de gewerkte manuren. Dit ziet u dan terug in de prijs.


Waarom ligt er grind op platte daken

Het weer in Nederland kan verrassend variabel zijn, wat een directe impact heeft op de conditie van platte daken. Vooral de zon speelt een grote rol in de mate van slijtage van uw dakbedekking. Wist u dat uw dak in de zomermaanden temperaturen tot wel 80 graden kan bereiken? Afhankelijk van het type dak dat u heeft, is het cruciaal om UV-stralen zoveel mogelijk te blokkeren om scheurtjes en uiteindelijk lekkages te voorkomen.

De rol van grind en kiezels

Er zijn verschillende soorten grind. Dit materiaal dient als een natuurlijk anti-groene aanslagmiddel en biedt bescherming tegen UV-stralen, die anders de dakbedekking kunnen beschadigen. Deze kleine, vaak ronde steentjes helpen ook om het dak wind- en stormvast te houden, essentieel in het vaak winderige Nederlandse klimaat.

Grind als essentiële ballast en bescherming

Betonnen ondergrond en grind

Een betonnen ondergrond vormt vaak de basis van platte daken. Deze ondergrond wordt over het algemeen bedekt met een laag dakgrind om de dakbedekking tegen de zon te beschermen. Grind op een plat dak werkt uitstekend als natuurlijke buffer die de temperatuur van het dak reguleert en voorkomt dat de bedekking te warm wordt. Daarnaast verminderen stukjes gebroken grind de kans op scherpe randen die door de dakbedekking heen kunnen drukken, wat lekkage zou kunnen veroorzaken.

Diverse soorten grind voor elk dak

De keuze van het type grind is essentieel en moet afgestemd worden op het type dak. Op platte nieuwbouwdaken wordt vaak gekozen voor ronde vormen van grind die minder schade aan de dakbedekking veroorzaken en bijdragen aan een esthetisch mooiere afwerking. Elke soort grindplaten voldoet aan specifieke eisen voor gewicht en grootte, zodat ze optimale bescherming bieden zonder de dakstructuur te belasten.

Innovaties in dakbedekking en afwerking

UV-bestendige EPDM en grindgebruik

UV-bestendige EPDM is een populair materiaal voor platte daken, bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen uv stralen. Hoewel EPDM op zichzelf al uitstekende bescherming biedt, wordt er soms toch voor gekozen om grind op epdm daken te leggen. Deze kiezels dient als extra ballast om de folie op zijn plaats te houden en ter bescherming tegen uv straling.

Grind en de afwerking van platte daken

Grind speelt een cruciale rol in de afwerking van platte daken. Het helpt niet alleen bij het managen van waterafvoer, maar draagt ook bij aan een verrassend mooie en sfeervolle locatie. Dakranden worden vaak afgewerkt met een extra laag grind om te zorgen dat er geen water blijft staan, wat groene aanslag kan veroorzaken. Het gebruik van een natuurlijk anti-groene aanslagmiddel zoals grind is een effectieve manier om het onderhoud van het dak te vereenvoudigen.

FAQ over grind op platte daken

Wel of geen grind op plat dak?

De keuze voor grind hangt af van de specifieke behoeften van uw dak en de gebruikte materialen. Als uw dakbedekking extra bescherming tegen UV-stralen of ballast nodig heeft, is grind een uitstekende keuze.

Waarom liggen er stenen op het dak?

Stenen of grind op het dak dienen als ballast om het materiaal op zijn plaats te houden en bieden bescherming tegen de elementen.

Kun je lopen op een plat dak met grind?

Lopen op grind is mogelijk, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn om beschadiging van de dakbedekking te voorkomen.

Leg je grind op het dak tegen warmte?

Ja, grind reflecteert zonlicht en helpt de temperatuur van het dak te reguleren, wat bijdraagt aan een koelere binnenomgeving in warme zomermaanden.

Kan er grind op een bitumen dak?

Grind kan op een bitumen dak worden gebruikt, vooral als het los ligt en extra ballast nodig heeft om op zijn plaats te blijven.

Kunnen er zonnepanelen op een dak met grind?

Zonnepanelen kunnen op daken met grind worden geïnstalleerd, mits de structuur van het dak de installatie en het extra gewicht aankan.


Hier is een extra toevoeging voor de tekst die de specifieke sleutelwoorden bevat:


Verschillende materialen en technieken voor

Bitumen bakbedekking

Bitumen is een veelgebruikte dakbedekking op platte daken vanwege zijn waterdichte eigenschappen en duurzaamheid. Om de levensduur van bitumen daken te verlengen, wordt vaak een laag grind toegevoegd. Dit grind beschermt de bitumen laag tegen de directe invloed van uv-straling, die het bitumen kan doen uitdrogen en barsten. Wanneer de zon fel schijnt en het dak warmt op, helpt de laag grind de temperatuur te matigen en de impact van de hitte te verspreiden.

Invloed van UV-straling

UV-bestendige materialen zoals specifiek behandelde dakbedekkingen zijn essentieel voor het verminderen van warmteopname en het voorkomen van schade door zonlicht. Op platte daken zie je vaak dat zonder adequate bescherming de dakbedekking snel kan degraderen. Een uv-bestendige coating of een laag grind kan deze negatieve effecten significant verminderen, waardoor de algehele conditie van het dak beter behouden blijft.

Keuze van grindsoorten

Het kiezen van het juiste type grind voor een plat dak is cruciaal. Er is een breed aantal soorten grind beschikbaar, elk met unieke eigenschappen die passen bij verschillende dakbedekkingen en klimatologische omstandigheden. Ronde vormen van grind zijn bijvoorbeeld ideaal voor daken waarop regelmatig gelopen moet worden, omdat ze minder schade aan de dakbedekking veroorzaken. Bovendien zorgen deze ronde stenen voor een gelijkmatigere verspreiding van gewicht, wat essentieel is voor het behouden van de structuur en integriteit van het dak.

Benieuwd of u grind op uw platte dak nodig hebt?

Bent u benieuwd wat voor u de beste optie zou zijn? Wanneer u ervoor kiest om het duurdere EPDM-folie aan te schaffen, raden wij u aan om het dan ook goed te laten monteren. Wanneer u dit niet doet, kan het eerder beschadigd raken. 

Wilt u liever advies op uw eigen uniek situatie? Neem dan vrijblijvend contact op via de onderstaande knop.