Hoe fijn is het om in de koude wintermaanden een warm en comfortabel huis te hebben? En dan wel graag zonder hoge energierekening. De oplossing ligt binnen handbereik. Met goede dakisolatie is uw huis warm tegen een normale prijs.
Goede isolatie van uw huis is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Maar wat zijn nu precies de kosten van het isoleren van je dak? Het antwoord op die vraag hangt af van verschillende factoren, maar één ding is zeker: de investering zal zichzelf op de lange termijn terugbetalen.
Dakisolatie is een duurzame investering. Met energie wilt u zo efficiënt mogelijk omgaan. Hierdoor hoeft u minder te betalen voor verwarming en airconditioning. Bovendien verhoogt het de waarde van uw huis en vermindert het het risico op lekkages en schade door weersomstandigheden. Maar wat kost het om je dak te isoleren?
Dit hangt dus van verschillende factoren af. Denk aan de grootte van uw huis, het soort isolatie dat u kiest en de locatie van uw woning.
Financieringsmogelijkheden
Het is belangrijk om te bedenken hoeveel u bereid bent te investeren in je dakisolatie. De investering kan een groot verschil maken in de kwaliteit en efficiëntie van de isolatie. Het is niet ongebruikelijk om een lening te nemen voor dakisolatie. De Rabobank, ING en Triodos Bank bieden financieringsmogelijkheden aan. Dit kan een goede manier zijn om de kosten te spreiden over een langere periode.
Materialen voor dakisolatie
Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen op de markt, waaronder glaswol, polystyreen, steenwol en PUR-schuim. Elk van deze materialen heeft zijn eigen unieke eigenschappen, zoals de isolatiewaarde en de kosten. Als het gaat om dakisolatie, zijn er verschillende materialen die u kunt gebruiken.
Glaswol
Glaswol is een populair en veelgebruikt isolatiemateriaal voor daken. Het is milieuvriendelijk, brandveilig en geluiddempend. Ook is glaswol licht van gewicht en eenvoudig te installeren, en het is beschikbaar in verschillende diktes. Het grootste nadeel van glaswol is dat het gevoelig is voor vocht, waardoor het in de loop van de tijd minder efficiënt kan worden.
PUR-schuim
PUR-schuim is een ander veelgebruikt materiaal voor dakisolatie. Het is effectief in het isoleren van het dak, en het is bestand tegen vocht en UV-straling. Het is ook goed bestand tegen brand en is gemakkelijk te installeren. Ook PUR-schuim heeft een nadeel: de prijs. Dit isolatiemateriaal is duurder dan andere materialen.
EPS-schuim
Op zoek naar isolatiemateriaal dat makkelijk te installeren is? Dan is EPS-schuim een goede keuze. Dit is van licht materiaal en eenvoudig in gebruik, en het is bestand tegen vocht en brand. Ook aan dit materiaal zit een nadeel. EPS-schuim is namelijk niet zo effectief als sommige andere isolatiematerialen. Het heeft dus een langere tijd nodig heeft om de kosten terug te verdienen.
Minerale wol
Ook dit materiaal is milieuvriendelijk. Minerale wol is daarnaast brandveilig en geluiddempend. Licht van gewicht en eenvoudig te installeren. Net als glaswol is minerale wol erg gevoelig voor vocht. De effectiviteit is dus minder, waardoor de terugverdientijd van de aanschafprijs langer is.
Houtvezelplaten
Ook dit hout materiaal is milieuvriendelijk. Het is een vorm van isolatie die veel gebruikt wordt in woningen. Goed bestand tegen hitte, brand en regen. De platen zijn vrij makkelijk te installeren, ook voor particulieren. De effectiviteit is wel minder, aangezien de houtvezelplaten dunner zijn dan bijvoorbeeld PUR-schuim. H van houtvezelplaten is dat ze niet zo effectief zijn als sommige andere isolatiematerialen.
Verschillende vormen van isolatie
Bovendien zijn er verschillende soorten dakisolatie. U kunt uw dak van binnenuit isoleren of van buitenaf. Deze verschillende methoden hebben elk hun eigen voor- en nadelen en beïnvloeden de kosten op verschillende manieren.
Isoleren van binnenuit
Kiest u ervoor uw dak van binnenuit te isoleren, dan wordt het isolatiemateriaal tussen de spanten van het dak aangebracht. Het is een eenvoudig en goedkoop proces. Daarnaast vraagt het om minder ingrijpende aanpassingen aan het huis. Binnenuit isoleren is geschikt voor daken met een zolder, waar de isolatie niet zichtbaar is.
Isoleren van buitenaf
De term verraadt het eigenlijk al, maar bij isolatie van buitenaf wordt het isolerende materiaal aangebracht op de buitenkant van het dak. Dit levert uw woning verbeterde thermische en akoestische isolatie op. Buitenaf isoleren is een intensiever proces en brengt hogere kosten met zich mee dan isolatie van binnenuit. Het resultaat is wel beter. De isolatie is namelijk effectiever. Buitenaf isoleren is geschikt voor daken zonder zolder en voor daken waar de isolatie zichtbaar is.
Wat zijn de kosten van een dak isoleren?
Er zijn dus verschillende manieren om uw dak te isoleren. Elke methode komt met voor- en nadelen. En ook met verschillende kosten.
Van tevoren is lastig te zeggen wat de exacte kosten zijn om uw dak te isoleren. Het is simpelweg afhankelijk van verschillende factoren. U kunt het beste een afspraak met ons maken, zodat we u een exacte indicatie kunnen geven.
Wel delen we de goedkoopste en duurste methoden met u. Hieronder vindt u een overzicht van de goedkopere en de duurdere manieren om uw dak te isoleren.
Goedkoopste methoden
- Binnenuit isoleren met EPS-parels: Dit materiaal is goedkoop, licht en eenvoudig te installeren. De parels worden tussen de spanten van het dak geplaatst.
- Glaswol: Ook glaswol is goedkoop en eenvoudig te installeren. Dit isolerende materiaal wordt tussen de spanten van het dak geplaatst.
Duurste methoden
- Buitenaf isoleren met kurk of minerale wol: Deze materialen zijn duurder dan EPS-parels en glaswol, maar bieden een betere thermische en akoestische isolatie.
- Dakbedekkingssysteem met isolerende eigenschappen: Dit zijn dakbedekkings-
systemen die zijn ontworpen om zowel als dakbedekking en als isolatie te functioneren. Het laten plaatsen van een dergelijk systeem is een proces met hogere kosten, maar biedt een complete en efficiënte oplossing voor dakisolatie.
Afhankelijk van uw budget en de specifieke behoeften van uw huis, kunt u de beste keuze maken voor dakisolatie. Het is altijd aanbevolen om eerst advies te vragen bij een professioneel bedrijf.
Hessels & Van Bruggen helpt u graag verder. We maken een persoonlijk voorstel van u, dat geheel aansluit op uw wensen en uw budget.