Vanaf het moment dat we geen jagers en verzamelaars meer zijn, zijn we constant bezig geweest met het verbeteren van wat er boven ons hoofd hangt.
Waarbij we nu beschikken over technische hoogstandjes, begon het ooit heel simpel, met daken van dierenhuiden. In dit artikel leggen we je uit wat de geschiedenis van dakbedekkingen zijn en wat we daar nu nog van terug zien.
De eerste dakbedekking
Dakbedekkingen zijn al erg oud. De eerste dakbedekkingen werden gemaakt van dierenhuid. Later begonnen de romeinen met het gebruiken van bakstenen en dakpannen.
Sinds het jaar 735 gebruikte veel huizen stro en riet. Doordat dit niet bepaald brandveilig was, werd dit in de 12e eeuw vervangen door houten en tegeldaken.
Deze trend zette zich door tot ongeveer de 19e eeuw. In tegenstelling tot nu, werden platte daken toen nog niet veel gebruikt. Dit kwam doordat er vroeger gebruik werd gemaakt van mastiek. Bij hogere temperaturen en straling van de zon werd dit bijna vloeibaar. Dit zorgde ervoor dat er een erg grote kans was op lekkage. Daarnaast bleek later dat het slecht was voor de gezondheid.
Bitumen
Vanaf 1965 begonnen de eerste bitumen daken op te duiken. Dit is dan ook het moment waar platte daken steeds populairder werden. Bitumen had niet de zelfde nadelen die mastiek had.
Het heeft meer de eigenschappen van een vaste stof. Ondanks dat het een op aardolie gebaseerde substantie is, is het niet slecht voor de gezondheid.
EPDM dakbedekking
Ook rond de jaren 70 werd EPDM geïntroduceerd. EPDM is een kunststof dakbedekking die nog langer mee gaat dan bitumen. Het heeft namelijk een levensduur van ten minste 50 jaar.
Dit komt onder andere door de hoge elasticiteit van tot wel 400% bij temperaturen van -35 tot 120 graden. Dit zorgt ervoor dat het heel lastig scheurt.
Groene daken
De evolutie van EPDM dakbedekking bracht ook groene daken met zich mee. In het laatste decennium van de vorige eeuw zijn de moderne versies van dergelijke daken sterk in opkomst geraakt.
Door moderne technieken kunnen de begroeiingen relatief licht gehouden worden, zelfs als deze waterverzadigd is.
Meer weten over de geschiedenis van dakbedekkingen?
Wilt u meer weten over de geschiedenis van dakbedekkingen? Of bent u benieuwd waar u het beste gebruik van kan maken? Neem dan contact op!