Subsidie aanvragen voor dakisolatie

Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, is isolatie belangrijker dan ooit. De warmte in uw huis wilt u zo lang en duurzaam mogelijk vasthouden. Met de winter op komst is goede dakisolatie dus een must voor uw woning. Hoe u dit goed aanpakt, vertellen we u in dit artikel.

Dakisolatie brengt namelijk niet alleen voordelen met zich mee, het is ook financieel aantrekkelijk. De overheid geeft u namelijk subsidie voor het isoleren van uw huis. Dit scheelt geld in de portemonnee. Subsidie voor dakisolatie is dus mooi meegenomen. Precies wat we allemaal nodig hebben in deze tijden! 

Het aanvragen van subsidie voor dakisolatie klinkt altijd lastiger dan dat het daadwerkelijk is. Bij veel subsidiepotjes is het een kwestie van wat documenten versturen. Zo heeft u binnen de kortste keren een mooi bedrag terug. Allereerst bespreken we de belangrijkste redenen om uw woning te isoleren. Zo weet u meteen waarom u nu in actie moet komen. 

Waarom kiezen voor dakisolatie? 

Lagere energierekening

Goede isolatie zorgt simpel gezegd dat warmte langer binnen blijft. Iedereen wil een huis dat goed geïsoleerd is. Vooral oude woningen hebben slechtere isolatie. Hierdoor glijdt warmte weg en worden de stookkosten hoger. 

Met goede isolering hoeft de energiemeter dus minder hard te draaien. Nu de kosten van het gas stijgen, is dat juist wat elk huishouden nodig heeft. Een lage energierekening. Dat is waar menig Nederlander nu op gefocust is. Goede dakisolatie draagt bij aan een lage energierekening. 

Warmer huis

We zeiden het eigenlijk al, maar benoemen het nog maar eens. Isolatie draagt bij aan een warmer huis. Die behoefte begint groter te worden, nu we zo in de herfst zitten. De warmte van de kachel blijft lekker in huis hangen. En de stookkosten lopen niet verder op, doordat het huis verwarmt is. Een win-win dus!

U kunt dakisolatie zien als een soort warme deken over uw huis heen. Het houdt de boel warm. De kou komt er niet doorheen en de warmte blijft hangen. En dat terwijl de kachel op een gegeven moment uit kan. De warmte gaat namelijk nergens heen. Zo hoeft u niet te blijven stoken. Eenmaal op temperatuur, gaat de warmte nergens heen. 

Beter voor het milieu 

Gas is nou eenmaal niet goed voor het milieu. We weten het allemaal, maar hebben het wel nodig. De komende jaren nog, in ieder geval. Steeds meer huishoudens stappen over op alternatieve vormen van energie. Tot we daar zijn, zullen we gas nog nodig hebben. En zolang we allemaal minder gas verbruiken, is dat minder schadelijk voor het milieu. 

Hoe werkt de subsidie voor dakisolatie?

We moeten minder schade aan het milieu aanbrengen, vindt de Nederlandse overheid. Hierdoor zitten we in de zogenaamde Energietransitie. Dit is een proces waarin we als land energieneutraal worden en minder gaan uitstoten. We reduceren op het gebied van Co2. 

Hierbij is het doel om minder uit te stoten. Iedereen die hieraan bijdraagt, kan aanspraak op subsidie maken. Koopt u zonnepanelen? Laat u een warmtepomp plaatsen? Of kiest u voor dakisolatie? Dan kunt u een deel van de kosten terugkrijgen. 

De subsidie voor dakisolatie is onderdeel van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Alle maatregelen die energie besparen, vallen onder dit subsidiepotje. Deze regeling maakt het ook mogelijk om geld te lenen tegen een lage rente om uw huis te isoleren. Lenen is natuurlijk nooit fijn. We geven hiermee aan dat de overheid het aantrekkelijk wil maken om duurzaam energie te besparen. 

Een warmtepomp, zonnepanelen, en dakisolatie. Dit zijn allemaal energiebesparende maatregelen. Het isoleren van uw dak valt hier ook onder. Kiest u ervoor om het dak van uw woning te laten isoleren door een erkend bedrijf, dan krijgt u een deel van de kosten terug. Kiest u voor Hessels & Van Bruggen? Dan voldoet u aan deze eis!

Maatregelen 

In de bewoording van de overheid is het isoleren van een dak een energiebesparende maatregel. Zolang u dit door een officieel bedrijf als Hessels & Van Brugge laat doen, kunt u maar liefst 30 procent van de kosten terugkrijgen. Dat is een mooi bedrag!

Aanvragen 

Is uw dak geïsoleerd en zijn de maatregelen uitgevoerd? Dan kunt u tot twaalf maanden na dato de subsidie aanvragen. Hier zijn een paar documenten voor nodig. De datum van de uitvoering bijvoorbeeld. En het soort dakisolatie dat is gebruikt – het materiaal en de dikte. Dit staat op de werkbon aangegeven. Deze dient ook gelijk als betalingsbewijs. Dit laatste document is ook belangrijk voor het krijgen van de subsidie. 

Eisen

Om de subsidie te krijgen, zijn er een paar simpele eisen. Allereerst moet de dakisolatie worden uitgevoerd met een andere maatregel. Dit kan een warmtepomp zijn of een zonneboiler. Voor twee maatregelen ontvangt u 30 procent subsidie, voor één maatregel 15 procent. 

Daarnaast moet de isolatie zijn uitgevoerd door een officieel isolatiebedrijf. Dit kan een dakbedekkingsbedrijf zijn, zoals Hessels & Van Bruggen. Ook moet het materiaal aan een isolatiewaarde voldoen. Dit is 3,5 m2 K/W. 

En zoals genoemd is er wat papierwerk dat u dient u op te sturen. Zolang u een bedrijf heeft ingeschakeld voor het isoleren van het dak, beschikt u over de juiste documenten. Het is verder van belang dat u de dakisolatie niet zelf heeft uitgevoerd en dat de woning in uw eigen bezit is. 

Wat moet ik doen om subsidie voor dakisolatie aan te vragen? 

Heeft u alleen dakisolatie laten uitvoeren? Dan kunt u tot 15 procent per vierkante meter terugkrijgen via de subsidie. Vanaf 1 januari 2023 kunt u een aanvraag doen bij RVO. Op de website van het RVO staat een stappenplan. We raden u aan om dit te raadplegen voordat u de maatregelen laat uitvoeren. 

Heeft u de maatregelen nog niet laten uitvoeren? Neem vooral contact op met Hessels & Van Bruggen. We zijn bekend met de subsidie en uiteraard ook met het verzorgen van dakisolatie. Schroom vooral niet om ons een belletje te geven. 

Om de subsidie aan te vragen, heeft u DigiD nodig. Zodra u alle documenten paraat heeft, kunt u inloggen en alle foto’s of kopietjes meesturen. In het stappenplan staat ook uitgelegd welke documenten u allemaal moet meesturen.

Hoeveel geld kunt u besparen? 

Type woning 

Het bedrag dat u kunt terugkrijgen, hangt van een aantal zaken af. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel geld u kunt besparen. Allereerst hangt het af van het type woning waar u in woont. Dit bepaalt namelijk het oppervlakte van uw huis en dus ook hoeveel warmte u kunt besparen. Logischerwijs betekent een grotere woning ook hogere isolatiekosten.

Aantal maatregelen 

Zoals eerder genoemd heeft het percentage dat u terugkrijgt, ook te maken met het aantal maatregelen dat u laat uitvoeren. Alleen dakisolatie? Dan gaat het om 15 procent subsidie. In combinatie met een andere maatregel, zoals een waterpomp, dan stijgt dit naar 30 procent.

Vierkante meterprijs 

Het gaat in ieder geval om een vast bedrag per vierkante meter. De subsidie ligt rond de 30 euro per vierkante meter. Daarnaast bespaart u niet alleen geld met de subsidie. Het isoleren van uw woning levert op lange termijn ook geld op. Zo bespaart een hoekwoning per jaar 800 m2 aan gas met dakisolatie. In oktober 2022 ligt de gemiddelde gasprijs op 3,77 per m2. Reken maar uit.

Dakisolatie is een investering 

Geld besteden aan dakisolatie is een investering. Het vraagt om een eenmalige uitgave van tussen de 2000 en 3000 euro, afhankelijk van uw huis. Hier kunt u dus een deel van terugkrijgen, afhankelijk van eventuele andere maatregelen. Na een paar jaar gaat u dit bedrag terugverdienen. De stookkosten zullen namelijk aanzienlijk minder worden. Vanaf het eerste jaar zult u een lagere energierekening krijgen. Binnen een aantal jaar heeft u de kosten van de dakisolatie terugverdient. 

Wist u ook dat de waarde van uw huis ook omhoog gaat? Indien u het huis ooit gaat verkopen, dan is isolatie een pluspunt. Iedereen wil namelijk een huis met lage stookkosten. Uw huis wordt dus meer waard op het moment dat er goede dakisolatie is.

Interesse in subsidie voor dakisolatie?

Geld besteden aan dakisolatie is een investering. Het vraagt om een eenmalige uitgave van tussen de 2000 en 3000 euro, afhankelijk van uw huis. Hier kunt u dus een deel van terugkrijgen, afhankelijk van eventuele andere maatregelen. Na een paar jaar gaat u dit bedrag terugverdienen. De stookkosten zullen namelijk aanzienlijk minder worden. Vanaf het eerste jaar zult u een lagere energierekening krijgen. Binnen een aantal jaar heeft u de kosten van de dakisolatie terugverdient. 

Wist u ook dat de waarde van uw huis ook omhoog gaat? Indien u het huis ooit gaat verkopen, dan is isolatie een pluspunt. Iedereen wil namelijk een huis met lage stookkosten. Uw huis wordt dus meer waard op het moment dat er goede dakisolatie is.

Benieuwd naar de financieringsmogelijkheden?

De Nederlandse overheid wil het aantrekkelijk maken om te verduurzamen. U kunt dus aanspraak maken op verschillende subsidies. Mocht u op dit moment geen middelen hebben om dakisolatie te financieren, dan kunt u een lening aanvragen bij het nationaal warmtefonds. Meer informatie vindt u via deze link. 

Wat uw situatie ook is, u kunt bij ons terecht met uw vragen. Een afspraak voor een dakopname is zo gemaakt, een offerte evenals. De kans is groot dat uw huis gebaat is bij isolatie. Uw portomonee is dat in ieder geval. Want waarom zou u hoge stookkosten houden, als het ook lager kan?