Heeft u een afspraak staan om uw dak te laten renoveren, dan is de kans groot dat het op de betreffende dag gaat regenen. In Nederland regent het namelijk 192 dagen per jaar. Dit kan invloed hebben op het werk van dakdekkers. 

De zomer is uiteraard het geschiktste moment om uw dak te laten renoveren. Een lekkage dichten of nieuwe dakbedekking plaatsen gaan nou eenmaal makkelijker als er geen regen uit de lucht valt. Betekent dit dat dakdekkers alleen werken als het droog is? Zeker niet! 

In veel gevallen kunnen we gewoon aan het werk. Mits de weersomstandigheden het toelaten, zorgen wij ervoor dat uw dak gewoon nieuwe dakbedekking wordt voorzien. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Welke dit zijn, leggen we in dit artikel uit. 

Lezen wat u tegen een daklekkage kunt doen? U vindt een aantal antwoorden in deze blog.

Wanneer kan een dakdekker niet werken? 

Extreme weersomstandigheden 

Er zijn een aantal situaties waarin het voorkomt dat we een afspraak afzeggen. Bij heftige storm, wind buien, veel regenval en ander extreem weer bijvoorbeeld. Op dit soort dagen is het onverstandig om op het dak te werken. 

Regent het de hele dag? Dan is het uitvoeren van een volledige dakrenovatie niet verstandig. Bij veel regen kan er namelijk water in het dak sijpelen. 

Onderdak 

In sommige gevallen kunnen we wel gewoon aan het werk. Als het onderdak ligt en waterdicht is, dan zijn we prima in staat om de resterende werkzaamheden uit te voeren. Dakpannen tillen we ook gewoon naar boven als het regent. 

De hoeveelheid regen doet ertoe 

We kijken altijd per dag aan hoe erg het regent. Geven de weersvoorspellingen aan dat het de hele dag gaat regenen, dan komt het voor dat we een afspraak afzeggen. Gaat het om slechts een paar uren regen, dan weten we hier vaak wel raad mee. 

Kan een dakdekker in de winter werken? 

Vriespunt 

Ook in de koude  wintermaanden werken dakdekkers gewoon door. In de winter is dakdekken goed te doen, zolang de temperatuur niet lager is dan -5. Bij extreem lage temperaturen is het voor dakdekkers en andere beroepen in de bouw niet verstandig om door te werken. 

Winterkleding 

Onze collega’s op het dak zijn flink wat gewend. Uiteraard zorgen we bij HVB wel voor speciale winterkleding. Zo weten we zeker dat onze dakdekkers geen kou leiden. 

Geen winterstop 

Is uw dakbedekking toe aan vervanging? Ook in de wintermaanden komen wij gewoon bij u langs. Wel adviseren we altijd om een dak te laten vervangen voordat de winter begint. En liever zelfs nog voor de herfst. Zo voorkomt u lekkages in de maanden dat het weer minder gunstig is. 

Waar let een dakdekker op bij veilig werken? 

Veiligheid is een van de belangrijkste aspecten van ons werk. Onze dakdekkers voeren dagelijks fysiek zwaar werk uit in de open buitenlucht. Dit betekent dat zij altijd scherp en nauwkeurig te werk moeten gaan. 

Er zijn een aantal zaken die we altijd in acht nemen bij het uitvoeren van een dakrenovatie. Niet alleen voor de veiligheid van onze jongens, maar ook voor die van onze klanten en omwonenden. 

Sneeuwval 

Ligt er sneeuw op een dak of ziet het er glad uit? Dit zijn aspecten waar we direct mee geconfronteerd worden tijdens ons werk. We gebruiken hierbij altijd ons gezonde verstand. Bij sneeuw gaan we bijvoorbeeld niet het dak op, omdat we de ondergrond dan niet goed zien. Hetzelfde geldt voor gladheid: het laatste dat we willen is dat onze dakdekkers uitglijden. 

Extreem weer 

Bij hoge windkracht, heftige stormen of extreem veel regenval kan het voorkomen dat we een dakrenovatie uitstellen. Dit heeft zowel met veiligheid te maken als met de effectiviteit van ons werk. Een daklekkage repareren als het stormt, is meestal niet te doen. 

Dakbeveiliging 

Dakdekkers werken op hoogte en dit betekent dat er valbeveiliging aanwezig moet zijn. Hierbij kunt u denken aan een veiligheidsgordel en een vanglijn die verbonden is met een ankerpunt. Onze teams zijn standaard voorzien van kwalitatief materiaal om veilig aan het werk te gaan. 

Een dakrenovatie inplannen 

Weersomstandigheden zijn niet altijd goed te voorspellen. Als dakdekkersbedrijf zijn we hier aan gewend. Gelukkig zijn we eraan gewend om ons werk in uiteenlopende omstandigheden uit te voeren. 

Wilt u graag een dakrenovatie laten uitvoeren of een lekkage laten dichten? Laat de weersomstandigheden u hier niet van weerhouden. Neem gerust contact met ons op en we plannen een dag in. Eventuele regenval is iets waar wij ons wel om bekommeren. 

Bel of mail ons gerust om een afspraak te maken. En heeft u vragen over ons werkproces? Schroom dan ook niet om deze aan ons te stellen! Stuur ons een bericht of vraag een offerte aan.