Zorgen voor uw dak is niet altijd iets waar u actief over nadenkt. Daarom kan het lastig zijn om te weten wat u moet doen om uw dak goed te onderhouden. Vandaar dat we deze lijst van 7 tips voor dak onderhoud hebben opgesteld om samen te zorgen voor een optimaal wooncomfort. Want een goed dak is een dak waar u ook niet actief over na hoeft te denken.

De tips lopen van minst belangrijk naar de beste tips voor het voorkomen van beschadegingen aan uw dak. Want beschadegingen of misschien zelfs een lekkage is iets dat iedereen wilt voorkomen!

 

Dakonderhoud

Tip 1: Loop niet over een natte dakbedekking

Onze eerste dak onderhoud tip is om niet te lopen over een natte dakbedekking. Een natte dakbedekking beschadigd sneller als u er op loopt. Hierdoor is de kans op een lekkage vele malen groter. Wacht een aantal uur tot het dak droog is. Dit is een stuk veiliger voor uw woning en uzelf.

Tip 2: Loop niet over een warme dakbedekking

Als het al een aantal dagen erg warm is, is uw dakbedekking erg droog. Een te droge dakbedekking heeft net als een natte dakbedekking een grotere kans op schade. Voorkom dit door dus niet te lopen op uw dak als deze erg heet is. 

Tip 3: Verwijder takken van uw dak

Sommige dingen kunt u ook zelf doen, zoals takken verwijderen van uw dak. Een professionele dakdekker kan dan makkelijker de dakbedekking reinigen. Dit is vooral belangrijk in de herfst- en wintermaanden. Als u dit regelmatig doet, zal uw dakbedekking langer meegaan. 

Tip 4: Controleer het dak altijd na een heftige storm

De vierde dakonderhoud tip is om altijd uw dak te controleren na een heftige storm. De kans op schade is groter tijdens een storm, daarom is het belangrijk om daarna op schade te controleren. Een klein scheurtje kan namelijk een grote scheur worden als u hier niks aan laat doen. Zo voorkomt u zware waterschade aan uw plafond. 

Dakonderhoud tips waterafvoer2

Tip 5: Controleer zelf de waterafvoer regelmatig

Waterafvoer is zeer belangrijk om uw dak te beschermen. Het leidt water en vuil weg van uw dak, waardoor die niet overbelast raakt. Wanneer u de dakgoten niet regelmatig controleert is er een kans dat deze verstopt raken, zonder dat u daar vanaf weet. Door te laat te handelen is de kans dan groter op grote schade aan uw dak en woning. Vooral wanneer u in een bossig gebied woont of wanneer er bomen in de buurt staan is dat belangrijk. Het is dus niet nodig om dit zelf schoon te maken. Dit kan een professionele dakdekker voor u doen, zodat u niks mist.

Tip 6: Isoleer de zolder

Naast dat een goed geisoleerde zolder ervoor zorgt dat de temperatuur in uw woning comfortabel is, zorgt het er ook voor dat er minder sneeuw en ijs smelt op uw dak. Dit zorgt ervoor dat er minder waterophoping plaatsvindt op uw dak. Zonder isolatie smelt de onderste laag van het sneeuw of ijs. Dit waterlaagje kan schade aanbrengen aan uw dakbedekking.

Tip 7: Laat het dak regelmatig controleren op (beginnende) lekkages

U kunt natuurlijk zelf kijken, maar een dakdekker ziet snel beginnende lekkages of risico’s hiervoor. Dit zorgt ervoor dat u onvoorziene kosten voorkomt. Tijdige controles zijn belangrijk om niks te missen wat u later nog veel meer zou kunnen kosten. Door weersomstandigheden zoals uv-straling, koud en extreme hitte slijt uw dakbedekking. Dan is het fijn om dit voor te zijn. Hiervoor kunt u ook eventueel een onderhoudscontract afnemen.

Tip 8: Vraag om dak onderhoud tips bij uw dakdekker

Elk dak is anders, dus elk dak heeft ander onderhoud nodig. Laat u adviseren door een professional. Hessels en van Bruggen heeft meer dan 20 jaar dakdekkerservaring. We helpen u dan ook graag uw dak veilig en comfortabel te houden. Neem contact op voor advies hoe u uw dak het beste kan onderhouden.

Tip 9: Laat het dak twee keer per jaar onderhouden door een professional

Tot slot is het belangrijk om één of twee ker per jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren door een professional. Elk seizoen brengt andere weersomstandigheden met zich mee die uw dak kunnen slijteren. Door dit bij te houden gaat uw dak lekker lang mee. Dit is niet alleen goedkoper in de lange termijn, maar ook veiliger. Zo zorgen we samen voor een optimaal wooncomfort! Neem contact met ons op om vrijblijvend advies te ontvangen.

Meer dak onderhoud tips?

Wilt u meer dak onderhoud tips of wilt u gelijk een afspraak inplannen? Neem dan contact op via de onderstaande knop. Hessels & van Bruggen heeft al meer dan 20 jaar dakdekkerservaring. We helpen u dan ook graag verder. Of het nou een simpele vraag is, een vrijblijvende offerte of een gehele dakrenovatie. Klik op de onderstaande knop, zodat we samen kunnen zorgen voor een optimaal wooncomfort.