Tips voor het opsporen van een daklekkage

Daklekkage is een van de meest voorkomende problemen waar huiseigenaren mee te maken krijgen. Het kan leiden tot serieuze waterschade aan uw huis. Een huis met teveel vocht kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. Een daklekkage wilt u dus op tijd opsporen. Maar hoe kunt u een daklekkage opsporen? Hier zijn een aantal manieren voor. Pas deze toe, zodat u de daklekkage kunt opsporen voordat het uit de hand loopt.

Wat is een daklekkage? 

Bij een daklekkage stroomt er water door een gat of scheur uw woning in. Dit kan leiden tot schade aan het dak zelf, maar ook aan de binnenmuren, plafonds en meubels van een gebouw. Een daklekkage kan ontstaan door ouderdom, slechte onderhoud of slechte constructie van uw dak. Het is belangrijk om een daklekkage zo snel mogelijk te repareren om verdere schade te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten daklekkage. 

 • Lekkage door veroudering. Dit is vaak te wijten aan veroudering en achterstallig onderhoud. 
 • Condensatie lekkage. Als water niet weg kan, dan gaat het zich ophopen. Door de druk op één specifieke plek kan er dan lekkage ontstaan. 
 • Lekkage door constructiefouten. Is een dak niet op de juiste manier gebouwd? Slecht uitgevoerde werkzaamheden maken de kans op daklekkages groter. Dit komt niet vaak voor, maar is wel een belangrijke oorzaak voor waterschade.

Hoe ontstaat een daklekkage?

Een daklekkage kan op meerdere manieren ontstaan. In veel gevallen ontstaat een daklekkage niet binnen één dag, maar ontwikkelt dit zich binnen een langere tijd. Een paar oorzaken die vaak voorkomen:

 

 1. Door versleten of beschadigde dakbedekking: Het materiaal op uw dak gaat voor een aantal jaren mee. Na verloop van tijd slijt het materiaal van uw dak. Dit komt door veroudering en weersomstandigheden. Een oud of versleten dak kan gaten of scheuren vertonen waardoor water de woning kan binnendringen.
 2. Slecht onderhoud: Een dak dat slecht wordt onderhouden en niet regelmatig wordt geïnspecteerd, krijgt gaten en scheuren.
 3. Slechte constructie: Een dak dat niet goed is geconstrueerd kan gaan lekken. Heeft een dak geen goede afwatering? Of zijn er fouten gemaakt bij het aanbrengen van de dakdekking? Dan is de kans op mankementen groter.
 4. Weersomstandigheden: Extreme weersomstandigheden zoals zware regenval, hagel, sneeuw en ijs kunnen de kans op daklekkages vergroten.
 5. Extreme natuurverschijnselen: In Nederland is de kans zeer klein, maar een aardbeving of verzakking van het huis kunnen scheuren in het dak veroorzaken.

Hoe kunt u een daklekkage opsporen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een daklekkage op te sporen. De drie belangrijkste acties die u vandaag kunt nemen zijn als volgt:

 1. Visuele inspectie: U kunt een visuele inspectie uitvoeren door zelf de staat van uw dak te controleren. Hierbij zoekt u naar beschadigingen aan het dakbedekkingsmateriaal, verkleuringen, schimmel, mossen, scheuren of gaten in uw dak.
 2. Binnen inspectie: Als u beschadigingen aan het plafond of de wanden opmerkt, kan dit een teken zijn van daklekkage. Ook kunt u op zoek gaan naar waterdruppels of vochtplekken.
 3. Regelmatig onderhoud: Wilt u schade en hoge kosten voorkomen? Dan is onderhoud een vereiste. Materiaal gaat langer mee op het moment dat schade en mankementen tijdig worden gesignaleerd. Zo is een daklekkage sneller op te sporen.

Als u vermoedt dat uw dak lekt, is het aan te raden om contact op te nemen met een professional die ervaring heeft met daklekkages. Zij kunnen de lekkage lokaliseren en de juiste reparaties uitvoeren.

Het is belangrijk om regelmatig het dak te inspecteren en te onderhouden om daklekkages te voorkomen. Als er een daklekkage wordt geconstateerd, moet deze zo snel mogelijk worden gerepareerd om verdere schade te voorkomen.

Visuele inspectie

De eerste actie die u vandaag kunt nemen, is het dak met uw eigen ogen inspecteren. Let vooral goed op of er beschadigingen aan aan het dakbedekkingsmateriaal zijn. Ook gekleurde vlekken of scheuren in het dak zijn belangrijk om te signaleren.

Veiligheid is het belangrijkste bij een visuele inspectie. Vermoedt u dat uw dak niet veilig is om te betreden? Dan kunt u het beste een afspraak maken. Hessels & Van Bruggen helpt u graag met het inspecteren van uw dak. Een daklekkage opsporen kan een lastige taak zijn. Geef ons gerust een belletje als we u kunnen helpen.

Binnen inspectie

Een andere manier om daklekkage op te sporen is door uw woning van binnen te inspecteren. Als u beschadigingen aan het plafond of de wanden opmerkt, kan dit een teken zijn van daklekkage. Ook kunt u op zoek gaan naar waterdruppels of vochtplekken. Als u beschadigingen of vochtplekken opmerkt, dan adviseren we u direct contact met ons op te nemen. Bij een lekkage is het belangrijk om snel te handelen.

Dakonderhoud

Tot slot is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan uw dak. Dit kan helpen om problemen en mankementen tijdig op te sporen. Daarnaast gaat uw dak zo langer mee.

Bij dakonderhoud vervangen we beschadigde of verouderde dakbedekkingsmaterialen. Maar ook het verwijderen van mossen of schimmel draagt bij aan de levensduur van uw dak. Heeft uw dak veel schimmel of mos? Ook dat halen wij weg, zodat de kans op scheuren en gaten kleiner wordt.

Hoe kunt u een daklekkage voorkomen?

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om een lekkage op uw dak te voorkomen:

 1. Goed afvoersysteem: Zorg ervoor dat uw afvoer systeem goed werkt. Dit betekent dat de regenpijpen en goten vrij zijn van bladeren en andere verstoppingen.
 2. Luchtventilatie: Het is belangrijk om voldoende luchtventilatie te hebben onder uw dak. Dit helpt om de luchtvochtigheid te reguleren en kan helpen om problemen met schimmel of mossen te voorkomen.
 3. Professionele inspectie: Laat uw dak regelmatig inspecteren door een professional. Zij kunnen eventuele problemen opmerken en deze snel repareren voordat ze uit de hand lopen.Regelmatig onderhoud: Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan uw dak. Dit kan bestaan uit het vervangen van beschadigde of verouderde dakbedekkingsmaterialen, het verwijderen van mossen of schimmel, en het repareren van scheuren of gaten.
 4. Kies voor kwalitatief materiaal: Zorg ervoor dat u gebruik maakt van dakbedekkingsmaterialen met hoge kwaliteit. Goedkope spullen zijn een slechte investering en dragen niet bij aan de levensduur van uw dak. Materialen van betere kwaliteit materialen maken de kans op lekkage ook kleiner.

Wat kan Hessels & van Bruggen voor u betekenen?

Een daklekkage wilt u zo snel mogelijk opsporen en laten repareren. Wacht u te lang? Dan loopt de schade sneller op. De kosten die dit met zich meebrengt, worden dan ook hoger. Daarom is het noodzaak om ons meteen te bellen.

Daklekkage opsporen

Hessels & Van Bruggen heeft een 24-uursservice. Zo bent u verzekerd dat u binnen 24 uur een professional voor de deur heeft staan. En een minuut later op de plek van de lekkage, zodat we meteen aan de slag kunnen.

Heeft u een daklekkage? Dan schieten wij u te hulp. Een daklekkage komt vaak onverwacht en wilt u direct opgelost hebben. Daklekkages repareren wij meteen, zodat de schade beperkt blijft.

Onderhoud

Wilt u daklekkages voorkomen? En graag preventief handelen? Ook dan kunnen wij u helpen. Regelmatig onderhoud is een vereiste investering. Een dakinspectie draagt direct bij aan de levensduur van uw dak.

Na een dakinspectie kan het zijn dat we onderhoud gaan plegen. Dit noemen we een onderhoudsronde. Hierbij reinigen we het dak, voeren we kleine reparaties uit en stellen we een rapportage op. Zo weet u precies wat we hebben gedaan.

Dakrenovatie

In sommige gevallen is een dakrenovatie nodig. Schade repareren kan duurder uitpakken dan een dak compleet renoveren. In het uiterste geval is een schade simpelweg niet te repareren. Op zo’n moment is een renovatie een goedkopere oplossing.

Bij een dakrenovatie doen we eerst een inspectie en een dakopname. Hierbij maken onze inspecteurs een aantal insnijdingen. Zo achterhalen wij van wat voor materiaal uw dak is gemaakt. Dit doen we zodat we de isolatiewaarde weten.

Aan de hand van een rapportage maken we een offerte. Heeft u specifieke wensen? Wilt u betere isolatie? Of lichtkoepels? We nemen dit allemaal mee in het aanbod.

Hoe kunt u in contact komen met Hessels & Van Bruggen?

Een daklekkage meldt u het snelste door ons te bellen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: beschadigingen en lekkages wilt u zo snel mogelijk melden. Een dag langer wachten, maakt de schade alleen maar erger. En brengt dus ook hogere kosten met zich mee.

Heeft u een vraag over onderhoud? Of wilt u preventief handelen en een dakinspectie doen? Ook dan mag u ons bellen, maar een verzoek op de mail zetten mag ook. Via ons invulformulier kunt u ons een verzoek sturen. We komen zo snel mogelijk bij u terug.

Liever meteen een offerte aanvragen? Dat doet u via deze link. We komen binnen een paar dagen bij u terug.

Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten? De beoordelingen van onze klanten zijn de enige graadmeter die er echt toe doen. U kunt hier een aantal succesverhalen lezen.